Fråga oss!

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

En person plockar äpplen i en matavfallspåse.

Matavfallspåse blir frukt- och grönsakspåse

Nu ska matavfallspåsen användas smartare och göra dubbel nytta. June Avfall & Miljö startar tillsammans med Stora Coop Asecs, ett pilotprojekt med matavfallspåsar som alternativ till plastpåsar för frukt och grönsaker.

- ­Det är jätteroligt att vi tillsammans med Coop kan testa att erbjuda vår papperspåse för matavfall redan inne i butiken så att den först kan användas till frukt och grönt. Och sedan till att lägga äppelskrutten och annat matavfall i den. På så sätt blir det en mer hållbar lösning och enklare för kunderna att sortera ut sitt matavfall, säger Daniela Hammer, VD June Avfall & Miljö.

Kunderna kommer få möjlighet att välja matavfallspåsar när de handlar frukt och grönsaker istället för den klassiska plastpåsen. Frukt och grönsaker läggs direkt i den bruna matavfallspåsen. Genom att erbjuda dem redan inne i affären är tanken att påsen ska användas ytterligare en gång. När kunden kommer hem kan den fortsätta att förvara varorna i matavfallspåsen tills den är tom och redo för matavfallet. På så sätt används påsen minst två gånger samtidigt som konsumtionen av plastpåsar minskar. De flesta invånarna i Jönköpings kommun sorterar ut sitt matavfall, som efter rötning blir biogas till fordon och biogödsel till lantbruket. Matavfallet läggs i en brun matavfallspåse, tillverkad av material som tål vätska och som är ofarlig att sprida med biogödseln.

- ­Vi har sedan länge ett stort engagemang i hållbarhetsfrågor. Det här är ett strålande exempel på hur vi kan få bort plast och samtidigt stimulera till ökad matavfallsinsamling, säger Ulrika Sjögren, butikschef Stora Coop på Asecs.

Den 2 december startar pilotprojektet på Stora Coop Asecs, Jönköping, och pågår därefter i tre månader innan det är dags för utvärdering. Konceptet har redan införts i andra städer varför June Avfall & Miljö har höga förväntningar om att det ska fungera och bli uppskattat av kunderna även här.

Fakta:
Projektet startar den 2 december och pågår i tre månader. Därefter kommer projektet att utvärderas.

Andra matbutiker kommer att få invänta projektutvärderingen. Det är inte tillåtet för en matbutik att på eget initiativ ta in matavfallspåsarna som tillhandahålls av June Avfall & Miljö och göra dem tillgängliga i till exempel frukt- och gröntdisken.