Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

Ett barn spolar vatten i ett sopkärl.

Bli av med fluglarverna i sopkärlet

Fluglarver, även kallade maggotar, trivs i ditt matavfall när det är varmt och fuktigt. Här kommer några tips som kan minska deras trivsel:

  • Rulla ihop papperspåsen ordentligt så att inga matrester ramlar ut i kärlet.
  • Håll matavfallet så torrt som möjligt. Låt det rinna av och släng gärna hushållspapper och servetter i papperspåsen. Är avfallet mycket blött kan du lägga en tidningssida i botten av påsen. Ta dubbla påsar till matavfallet och fyll inte mer än att det går att stänga ordentligt.
  • Använd den utrustning du har fått. Påshållaren ventilerar papperspåsen och fukten avdunstar. Har du påsen i en hink kan den inte andas, påsen behåller fukten och blir blöt.
  • Byt papperspåsen minst varannan eller var tredje dag.
  • Om du har möjlighet, ställ kärlet på en skuggig plats.
  • Häll lite ättika i kärlet eller blanda lite ättika och vatten i en duschflaska och duscha i kärlet vid behov. Strö lite torvmull i botten på kärlet, det suger upp fukt.

Tvätta ur ditt kärl då och då

Särskilt viktigt nu på sommaren! Oftast räcker det att spola runt kanterna och i botten med vatten från trädgårdsslangen men ibland kan det vara bra att ta lite såpa eller diskmedel för att få bort det värsta som läckt ur påsarna. Ta hjälp av en piassavakvast om det är svårt att nå botten på kärlet. Kom ihåg att kärlet måste torka ordentligt innan du slänger nytt avfall i det. Du gör dessutom dina sophämtare glad när du tvättar ur kärlen. Alla vill väl ha en ren arbetsmiljö?

Det händer att klistermärkena på sopkärlen släpper om du tvättar ofta. Då kan du hämta nya på din sortergård.