Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

Fem olika papperspåsar.

Använder du rätt papperspåse till matavfallet?

Användningen av papperspåsar har ökat i butikernas grönsaksdiskar. Flera av påsarna går att återanvända till matavfall, vilket är jättebra. Men har du koll på vilka papperspåsar du inte kan använda till ditt matavfall?

Det är bra för miljön om vi använder påsar flera gånger, vilket även gäller matavfallspåsar. Därför är vi glada över att många butiker erbjuder sina kunder bruna papperspåsar som de kan packa och förvara frukt och grönsaker i och som de dessutom kan använda till matavfall.

Påsarna med matavfall är en resurs. När vi tömt sopkärl kör vi matavfallspåsarna till en biogasanläggning där de rötas och blir till biogas och biogödsel. Biogasen används som fordonsbränsle och ersätter bensin och diesel. Biogödsel används på åkrar som jordförbättringsmedel, i stället för konstgödsel. Men för att den här processen ska fungera måste påsarna vara tillverkade av papper och lim som är anpassat för biogasanläggningen. En matavfallspåse måste tåla vätska och inte innehålla ämnan som är olämpliga att sprida med biogödseln. Det är därför viktigt att du läser på påsen om den fungerar till matavfall. Att en påse kan sorteras som papper innebär inte att den uppfyller de krav som en matavfallspåse har. Står det ingenting på påsen, återanvänd den gärna, men till något annat än matavfall!