Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

Peter står tillsammans med tre kollegor framför en container på sortergården.

Vad har du i säcken?

Massor av återvinningsmaterial går till spillo på sortergårdarna när besökarna slänger säckar med blandat innehåll i en och samma container. Genom skyltar och förstärkt bemanning vid restavfallet, vill vi uppmuntra dig och alla andra invånare till att sortera grovsoporna ännu bättre.

Det är ingen nyhet att säckar, eller andra förpackningar med avfall, aldrig får slängas direkt i containrarna på sortergården. Men tyvärr händer det alltför ofta. Alla grejer ska packas upp och lämnas i rätt avfallsstation. Det gäller även säckar.

Under 2019 var mer än 60 procent av restavfallet felsorterat. Där låg diskställ, kartonger, glasflaskor, strykjärn, kläder, grytor och mycket annat som borde ha återbrukats eller materialåtervunnits. Den här felsorteringen påverkar både naturen och våra framtida avfallsavgifter. Ju renare ett material är desto större är möjligheterna att använda det på nytt. På så sätt sparar vi jordens resurser.

Nu vill vi förbättra besökarnas sortering. Med hjälp av skyltar vid restavfallet på sortergårdarna med budskapet ”Vad har du i säcken? Sortera – återvinn mera” påminner vi besökarna om sorteringen.

Bli inte förvånad om du bär på en säck och blir stoppad av personalen. De gör sitt jobb. De hjälper dig med var du ska lämna dina grejer och förklarar varför.

– Vi jobbar ständigt med förbättringar på sortergårdarna, säger Peter Maltell, avdelningschef för sortergårdarna. Han berättar vidare:

– I Huskvarna och Jönköping, våra två största sortergårdar, kommer vi ta emot böcker som vi sedan skickar vidare till återvinning. Ger det bra resultat, så kommer vi att se på möjligheten att få in bokcontainrar även på övriga sortergårdar.