Juneavfalls logotyp

Förpackningar och tidningar

Desto fler förpackningar och tidningar som du lämnar till återvinning desto mindre nytt material krävs för att tillverka nya produkter. På så sätt sparar vi både råvara och i många fall olja.

Plast kan återvinnas upp till sex gånger

Av dina förbrukade ketchupflaskor, glasslådor, schampo- och balsamflaskor, chips- och godispåsar, påläggsemballage och plastpåsar blir det nya plastprodukter. När de inte längre går att återvinna bränns de och energin ger värme eller el.

Metall kan återvinnas hur många gånger som helst

Tänk hur mycket råvara du hjälper till att spara genom att sortera lock, kapsyler, aluminiumfolie, konservburkar och metalltuber med mera. Blir de inte till nya förpackningar, kanske de används till järnvägar eller motordelar till bilar.
Tips! Tryck in locket på konservburken så minskar du risken att någon skär sig.

Papper kan återvinnas upp till sju gånger

Låt dina förbrukade mjölk-, fil- och gräddförpackningar komma till nytta. Likaså dina tomma flingpaket, äggkartonger, tvättmedelspaket, pizzakartonger, omslagspapper och papperskassar. Det insamlade materialet återvinns för att bli till nya förpackningar. Papper har lång livslängd och kan återvinnas upp till sju gånger. Därefter fortsätter det att göra nytta då det går till förbränning och blir värme och el.

Tips! Platta till kartongerna och vik ihop dem innan du lägger dem i papperssorteringen.

Har du ledsnat på dina dags- och veckotidningar, kataloger, pocketböcker, reklamblad och pappersark? Låt dem återvinnas för att bli till nya tidningar, hushålls- och toalettpapper. Även tidningar och returpapper kan återvinnas upp till sju gånger.

Glasförpackningar kan återvinnas i princip hur många gånger som helst

Glas är en produkt som vi ska vara rädda om. Glasets kvalitet är god även om det återvunnits flera gånger tidigare. Burkar och flaskor kan bli nya burkar och flaskor. De kan också användas vid tillverkningen av byggnadsisolering.

Tips! Lägg färgat glas för sig och ofärgat glas för sig. Lock och kapsyler lägger du i plast- eller metallåtervinningen beroende på vilket material de är tillverkade av.

Det som inte är förpackningar

Porslin, keramik och glas som inte är förpackningar ska läggas i avfallspåsen eller lämnas till en sortergård. Glödlampor och lysrör är elavfall och ska lämnas till miljöstation/sortergård.