Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
En hög med kläder.

Kläder och andra textilier

Kläder och textilier är värdefulla produkter som ofta tillverkas på bekostnad av både miljö och klimat. Även om du tröttnar på dina gardiner, växer ur byxorna eller får en fläck på duken är textilierna fortfarande värdefulla. Så var snäll släng dem inte! Ge dem ett nytt liv genom att skänka bort dem, sälja dem eller lämna dem i textilbehållarna på sortergården. I textilbehållaren tar vi emot både hela och trasiga textilier, bara de är rena.

Så här går textilinsamlingen till

Vi tar emot dina textilier i textilbehållarna på sortergården. Det är inte så noga om textilierna är hela, trasiga, blekta, fläckiga eller omoderna. Bara de är torra, rena och packade i knutna plastpåsar. Vi tar även emot hela och rena skor, acessoarer och väskor.

Kommunens arbetsmarknadsavdelning hämtar de insamlade textilierna och sorterar dem. De kläder som är i gott skick säljer hjälporganisationen Human Bridge vidare. Överskottet går till biståndsarbete. Kläder och textil i sämre skick går till textilåtervinning och kan komma till användning som industritrasor, bilinredning, isolering eller något annat.

Textilier som enbart består av ett material (till exempel bomull och ull) går att återvinna och kan så småningom bli nya handdukar, lakan, skjortor eller andra kläder.

Så mycket textilier förbrukar vi varje år

I Sverige handlar vi varje år i genomsnitt 13 kilo kläder och textilier per person. Och varje år slänger vi dessutom 7.5 kilo, varav hälften är hela, vilket innebär att någon annan skulle kunna använda dem. Det här är ett oerhört slöseri med tanke på vilka resurser tillverkningen kräver och att resurserna inte varar för evigt. Att återanvända textilier är en vinst för miljön. Då sparar vi på jordens resurser, som vatten och energi, samtidigt som vi minskar kemikalieanvändningen.

Hur textilindustrin skadar miljön och människorna

För att framställa bomull krävs det stora mängder vatten och för att bekämpa skadedjur, förhindra mögel eller för att bleka eller färga textilier används det kemikalier. Tyvärr drabbas ofta miljön och befolkningen av textilindustrins konsekvenser. I produktionsländerna handlar det bland annat om förorenade vattendrag, mark som inte längre går att odla och människor som blir sjuka av sitt arbete. Även i Sverige blir vi påverkade. Ett färgat klädesplagg kan innehålla giftig färg och din fleecetröja kan släppa ifrån sig tusentals mikroplaster när den tvättas.

Din insats är betydelsefull

Du kan också hjälpa till att minska framfarten för textilindustrins miljö- och klimatpåverkan. Här kommer några tips

  • Vårda de textilier du använder så att de håller längre.
  • Låt dina överblivna textilier komma till användning för någon annan.
  • Lämna dina överblivna textilier till återbruk/återvinning.
  • Minska inköpen, handla nytt vid behov – inte för nöjes skull!
  • Om du handlar: handla så miljö- och klimatriktigt som möjligt

Och sist men inte minst – läs på!
Naturskyddsföreningen och många, många fler har bra information på webben.

Faktaunderlaget har vi hämtat från Naturvårdsverket