Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
En hög med kläder.

Kläder och andra textilier

Även om du tröttnar på dina gardiner, växer ur byxorna eller får en fläck på duken är textilierna fortfarande värdefulla. Ge dem ett nytt liv genom att skänka, sälja eller lämna dem i textilbehållarna på sortergården eller återvinningsstationen. Här får du veta mer om vår textilinsamling och varför det är så bra när du lämnar in dina textilier.

Var kan jag lämna textil?

Vi tar emot dina textilier i textilbehållarna på våra sortergårdar och återvinningsstationer.

Vad kan jag lämna?

Du kan lämna all textil till oss. Hel, trasig, fläckig eller sliten spelar ingen roll men inte hårt nedsmutsad eller blöt. Vi tar även emot hela skor, accessoarer och väskor.

Exempel på textilier du kan lämna:

  • Kläder
  • Hemtextilier: kuddfodral, gardiner, lakan och dukar
  • Stoppad textil: kuddar och täcken
  • Accessoarer: handväskor, smycken och solglasögon
  • Skor (hela): sandaler, gymnastikskor, läderskor (packa skor som hör ihop i samma påse eller knyt ihop dem)

Vad händer med textilierna?

Jönköpings kommuns arbetsmarknadsavdelning hämtar de insamlade textilierna från sortergårdarna och sorterar dem på sin anläggning i Huskvarna på uppdrag av vår samarbetspartner Human Bridge. De textilier som är i gott skick säljs på den svenska second hand-marknaden eller används i biståndsinsatser. Överskottet från second hand-försäljningen går till Human Bridges biståndsarbete.

När det gäller textilinsamling från återvinningsstationerna samarbetar vi med Human Bridge och Emmaus. Efter grovsortering exporteras textilierna till professionella sorteringsbolag inom EU. Kläderna och textilierna sorteras i upp till 400 olika kategorier. En del tvättas vilket gör att material som annars hade ansetts förbrukat kan tas tillvara och andelen återanvändning ökar.

Även här säljs de textilier som är i gott skick på second hand-marknaden och till förmån för Human Bridges och Emmaus biståndsarbete.

Kläder och textil i sämre skick går till textilåtervinning och kan komma till användning som industritrasor, bilinredning, isolering eller något annat.

Textilier som enbart består av ett material (till exempel bomull och ull) går att återvinna och kan så småningom bli nya handdukar, lakan, skjortor eller andra kläder.

Så mycket textilier förbrukar vi varje år

Vi handlar i genomsnitt 15,2 kilo kläder per person och år i Sverige. Och vi slänger dessutom 7,6 kilo per person och år, varav mer än hälften hade kunnat användas av någon annan.
(Naturvårdsverkets uträkning 2022).

När vi återanvänder textilier gör vi skillnad. Då sparar vi på jordens resurser, som vatten och energi, samtidigt som vi minskar kemikalieanvändningen.

Textilier har stor påverkan på miljön och klimatet

Kläder och textilier är värdefulla produkter som ofta tillverkas på bekostnad av både miljö och klimat. För att framställa bomull krävs det stora mängder vatten och för att bekämpa skadedjur, förhindra mögel eller för att bleka eller färga textilier används det kemikalier. Tyvärr drabbas ofta miljön och befolkningen av textilindustrins konsekvenser. I produktionsländerna handlar det bland annat om förorenade vattendrag, mark som inte längre går att odla och människor som blir sjuka av sitt arbete. Även i Sverige blir vi påverkade. Ett färgat klädesplagg kan innehålla giftig färg och din fleecetröja kan släppa ifrån sig tusentals mikroplaster när den tvättas.

Minska ditt textila avfall

Här kommer några tips på hur du minska ditt textila avfall och därmed din klimatpåverkan:

  • Köp bara sådant du behöver
  • Låt dina överblivna textilier komma till användning för någon annan
  • Låna, byt eller handla second hand
  • Vårda dina textilier så att de håller längre

Och sist men inte minst – läs på!
Naturskyddsföreningen och många, många fler har bra information på webben.

Faktaunderlaget har vi hämtat från Naturvårdsverket

Vem får lämna avfall på sortergårdarna?

På sortergårdarna får du som bor i småhus, fritidshus eller lägenhet (i kommunerna Habo, Jönköping och Mullsjö) lämna ditt grovavfall. Tjänsten ingår i din renhållningsavgift (avfallstaxa).

Regler för verksamheter

Verksamhetsavfall ingår inte i avfallstaxan. Har du ett företag eller verksamhet väljer du om du vill anlita en godkänd entreprenör eller om du vill lämna avfall till sortergården – men då mot betalning.

Läs mer om vad som gäller för

Verksamhetsavfall på sortergården