Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
En pet-flaska med en påskruvad miljötratt underlättar när du häller över fett till flaskan.

Matfett och matolja

Ta hand om din matolja, smör, margarin och frityrolja när du lagar mat. Mattfett och matolja är en resurs som ska sorteras som restavfall. Restavfallet skickas till förbränning för energiåtervinning. Av restavfallet blir det el och fjärrvärme.

Att hälla matfett och matolja i vasken är riktigt dåligt. När fettet stelnar rinner vattnet långsammare och fettet kan täppa till rören, vilket kostar pengar och tid att reparera. Det kan dessutom dra till sig råttor.

Det hårda fettet är enkelt att lägga i restavfallet men när det handlar om matolja eller mindre mängder fett, till exempel från stekning eller rester från glasburkar med fetaost eller inlagda oliver, behöver du hälla över det i en plastflaska.

Häll över fettet med hjälp av en miljötratt

En miljötratt gör det enklare för dig att hälla över rinnande matfett till en plastflaska.

  • Börja med att skruva fast miljötratten på en plastflaska. Korken kan du fästa på insidan av tratten.
  • Häll fettet i flaskan. Kom ihåg att fettet måste svalna något innan du häller det i flaskan, annars är det risk att plasten smälter och innehållet rinner ut.
  • När flaskan är full, skruva av tratten, stäng korken och lägg sedan flaskan i restavfallet.

Alla hushåll kan hämta sin egen miljötratt på sortergården. Det innebär att du inte kan hämta trattar till alla hushåll i din bostadsrättsförening eller hyresfastighet. Vi arbetar avfallsförebyggande och tror att den som hämtar en miljötratt också har för avsikt att använda den.

Restauranger och andra verksamheter

Vi hämtar frityrolja och spillfett från restauranger. Fettet får inte hällas i fettavskiljaren eller i avloppet.