Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
Skyltar vid containrar på en sortergård.

Lämna till sortergården

På sortergården slänger du det grovavfall som inte får plats i sopkärlet. Allt sorteras upp i olika fraktioner utifrån avfallsslag. På alla gårdar finns tydliga skyltar som visar var du slänger vad. Känner du dig osäker, kontakta vår personal som gärna hjälper dig! Alla sortergårdar är bemannade.

Det avfall som slutligen inte går att sortera ut blir restavfall och bränns för att bli energi.

Vem får lämna avfall till sortergårdarna?

På sortergårdarna får kommunernas hushåll lämna sitt grovavfall utan extra kostnad, det täcks av den fasta avgift som varje hushåll betalar via avfallstaxan. Har du ett företag eller verksamhet kan du köpa ett sortergårdskort. OBS! Fordon över 3,5 ton får av utrymmesskäl inte besöka sortergårdarna. Det är dock förbjudet att köra in med traktorer på gårdarna, oavsett vikt på traktorn.

Sortergårdskort för företag

Spara tid, sortera hemma

Sortera upp grovavfallet hemma så blir det enklare för dig på sortergården. Klipp eller såga ris och grenar i enmeterslängder så tar de mindre plats i våra behållare. Till de lite större gårdarna finns det packlistor du kan ladda ner så du ser i vilken ordning du lämnar avfallet på gården. Listorna finns på sidan för respektive gård och längst ner på denna sidan under dokument.

Lämna farligt avfall och elavfall

På nästan alla sortergårdarna kan du lämna farligt avfall och elavfall. Till Bottnaryd och Tenhult, där vi inte kan ta emot detta avfall, kommer istället farligt avfall-bilen cirka nio gånger per år.

Farligt avfalllänk till annan webbplats

Elavfalllänk till annan webbplats

Skänk grejer till prylbodarna

Allt behöver inte slängas. På sortergårdarna i Huskvarna, Jönköping, Tenhult, Bankeryd, Bottnaryd och på Torsvik finns prylbodar utplacerade. Där kan du lämna in saker som kan återanvändas. Sakerna går sedan vidare till försäljning via ett antal välgörenhetsorganisationer som vi samarbetar med. Endast inlämning gäller, det är ingen försäljning i prylbodarna.

Panta på sortergården

På alla sortergårdar finns pantkärl där du kan lämna pantburkar och PET-flaskor. På sortergårdarna i Jönköping och Huskvarna finns en större pantmaskin där du kan välja om du vill ha ut pantpeng eller om du vill skänka din pantpeng till välgörenhet. 2017 skänktes pantpengen till Barncancerfonden och 2018 har vi valt att pengen ska gå till Stiftelsen Tappra Barn. På övriga gårdar skänks pantpengen till Stiftelsen Tappra Barn.

Lämna in hela eller trasiga textilier

Vi samarbetar med Human bridge stiftelse och kommunens arbetsmarknadsavdelning för att mer textil ska kunna samlas in för återanvändning och återvinning.

Den insamlade textilen sorteras av arbetsmarknadsavdelningen och kläder i gott skick säljs av Human Bridge där överskottet går till deras biståndsarbete. Kläder och textil i sämre skick materialåtervinns.

Du kan lämna både hela och trasiga kläder, underkläder, sängkläder, handdukar och hushållstextiler, samt hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer.

Textilierna ska vara torra, rena och packade i väl knutna plastpåsar.

Lämna ditt överblivna byggmaterial i byggboden

Låt ditt överblivna byggmaterial komma till användning. Du gör en stor miljötjänst när du ger någon annan chansen att använda dina överblivna cementsäckar, hela rullar takpapper, dörrar eller dina avsågade bitar av tryckimpregnerat virke. På Jönköpings sortergård har vi ställt upp en byggbod där allmänheten kan ställa användbart byggmaterial. Här får du och andra privatpersoner hämta det ni behöver. Än så länge har resultat inte varit så bra men vi hoppas att det vänder och då kan det bli aktuellt med byggbodar på fler sortergårdar.

Exempel på byggmaterial som hör hemma i byggboden

Hela cementsäckar
Spillvirke av till exempel tryckimpregnerat
Lister
Hela förpackningar laminatgolv
Kakel/klinkersförpackningar
Hela dörrar

Exempel på material som inte hör hemma i byggboden

Begagnade toaletter och handfat
Målarfärg

Allt sorterat tas tillvara

Papper, well, metallskrot och glas går till återvinning och träet gör vi bränsle av. Trädgårdsavfallet blir fin kompostjord. Hemelektronik demonteras och det som kan återvinnas tas tillvara. Ur kyl- och frysskåp tas freonen om hand före skrotning.