Länk till startsida

Driftmeddelande

Särskilt ansvar för flerbostadshus

Som fastighetsägare i en bostadsrättsförening eller till ett flerfamiljshus har du ansvar för att avfallshanteringen fungerar på ett bra sätt. Här får du veta mer om ditt ansvar och våra regler.

Ansvaret innebär bland annat att du ser till att de boende, och eventuella verksamheter, i fastigheten har möjlighet att sortera och att de sorterar sitt avfall rätt.

I ansvaret för sortering och insamling ingår

  • att ha ett abonnemang för avfallshämtning hos oss
  • att det finns ett lämpligt utrymme och tillräckligt med avfallsbehållare
  • att hålla avfallsutrymmen och behållare rena och i gott skick
  • att informera de boende om hur avfallet ska sorteras
  • att se till att de boende har tillgång till och använder våra papperspåsar för matavfall
  • att inte blanda farligt avfall och elavfall med annat avfall
  • att farligt avfall från hushåll inte blandas med farligt avfall från verksamheter
  • att avfall under kommunalt ansvar inte blandas med annat avfall
  • att följa kommunens regler för avfallshantering
  • att betala avfallsavgiften enligt kommunens taxa
  • att meddela oss om något förändras i fastigheten som påverkar avfallshanteringen

Utrymmen och behållare

För varje fastighet behöver det finnas avfallsutrymmen för:

  • matavfall och restavfall
  • grovavfall, elavfall och farligt avfall – eller en plats där de boende kan lämna detta

Utrymmen och hämtningsställen ska vara lättillgängliga för både de boende och för oss som hämtar avfallet. För att underlätta hämtningen behöver transportvägen vara godkänd av oss och vara fri från hinder, snö och halka.

Installera digitalt lås på dörrarna eller håll dem upplåsta

Idag har vi installerat digitala lås på soprumsdörrarna hos de flesta flerbostadshus. Eftersom vi inte längre använder oss av vanliga dörrnycklar behöver du, som inte vill ha digitalt lås, se till att dörrarna är upplåsta vid varje hämtningstillfälle.

Läs vidare om du ännu inte tackat ja till digitala nycklar. Här berättar vi om alla fördelar och vad det innebär. Vi står för kostnaderna.

Skadade eller förlorade behållare

För att kärlen ska hålla länge är det bra att skydda dem mot onödigt slitage. Om ett kärl skulle skadas eller försvinna kan du behöva betala för ett nytt.

När du hyr ut till företag

Du behöver känna till vilka avfallsentreprenörer dina hyresgäster anlitar i de fall som avfallshantering inte ingår i hyran, till exempel när företag eller verksamheter hyr lokaler av dig. Du har trots allt det övergripande ansvaret för fastighetens avfall.

Fett och olja

Om det finns en restaurang, ett bageri eller en annan livsmedelsverksamhet i fastigheten behöver den ha en fettavskiljare. Det är viktigt för att förhindra fettutsläpp i avloppet.

Läs mer om vad som gäller för fett och olja.

Praktiska tips och lagkrav för avfallsutrymmen

Om du planerar en ny- eller ombyggnation finns det riktlinjer för hur avfallsutrymmen bör utformas. Vår branschorganisation Avfall Sverige har en handbok med praktiska tips och lagkrav:

Ta del av renhållningsordning och avfallstaxa

Kom ihåg att hålla dig uppdaterad om lagar och regler som gäller för avfallshantering. Avgiften styrs av den aktuella avfallstaxan som gäller i våra tre kommuner; Habo, Jönköping och Mullsjö.

Önskar du mer information?

Fyll i formuläret med dina kontaktuppgifter så hör våra miljö- och avfallsrådgivare av sig till dig.

Mer info

Om du har en samlokaliserad verksamhet, det vill säga att det finns bostäder i samma fastighet där du har din verksamhet, kan du anmäla dig till kommunens insamlingssystem. Då använder du samma kärl som de boende i fastigheten.

Vi använder digitala nycklar i alla låsta utrymmen där vi hämtar avfall.

Den digitala nyckeln fungerar bara under en begränsad tid och inom ett bestämt arbetsområde vilket förhindrar obehöriga att komma in. Fastighetens nycklar fungerar precis som vanligt.

Om du inte vill ha digitalt lås till ditt avfallsutrymme måste du se till att hålla alla dörrar upplåsta på hämtningsdagen.

Hur avfallsutrymmet är placerat och utformat har stor betydelse för användarna. Alla boende och verksamma ska kunna lämna sitt avfall, oavsett boendetyp eller särskilda behov. Du underlättar genom att hålla avfallsutrymmet lättillgängligt, upplyst, ventilerat, välskött och städat.

Våra chaufförer är också användare. De måste kunna flytta behållarna från avfallsutrymmet till sopbilen utan svårigheter. Därför ska vägen vara fri från hinder, inklusive snö och is.

Du som är fastighetsägare till flerbostadshus eller representerar en bostadsrättsförening eller samfällighet behöver införa sortering av förpackningsavfall senast 1 januari 2027. Som fastighetsägare behöver du planera för den utökade sophanteringen och informera dina hyregäster.

Förbered dig inför 2027

Som fastighetsägare har du det övergripande ansvaret för allt avfall som uppstår i fastigheten. Därför är det bra att känna till att hanteringen av avfall från hyresgäster skiljer sig från hanteringen av avfall från den egna verksamheten och från hyresgäster som driver företag i fastigheten.

Du behöver känna till vilka avfallsentreprenörer dina hyresgäster anlitar i de fall som avfallshantering inte ingår i hyran, till exempel när företag eller verksamheter hyr lokaler av dig. Du har det övergripande ansvaret för fastighetens avfall.

Här hittar du information om vad som gäller för avfall som uppstår i din fastighet. Det gäller dig som är fastighetsägare till flerbostadshus eller dig som representerar en bostadsrättsförening.

Läs mer: Sortering för ägare av flerbostadshus

Vanliga frågor

Vi lär oss fortfarande hur du och andra använder webbplatsen. Vår AI jobbar på att förstå vilka frågor som dyker upp oftast. När vi har tillräckligt med information kommer du att kunna se en lista med vanliga frågor här. Tack för ditt tålamod!

Självservice

Tips

Mer information

Länk till startsida

June Avfall & Miljö AB bidrar till en renare och mer hållbar miljö genom att sköta sophämtning, slamtömning och driva sortergårdarna i Jönköpings, Habo och Mullsjö kommuner.