Driftmeddelande
Särskilt ansvar för verksamhet
Här får du som driver en verksamhet veta mer om hur du ska sortera och hantera ditt avfall och när du ska anlita behöriga avfallsentreprenörer.
Du som driver en verksamhet har ansvar att avfallshanteringen fungerar på ett bra sätt. Det innebär bland annat att du sorterar och hanterar ditt avfall rätt och anlitar behöriga avfallsentreprenörer vid behov.
Här är några saker att tänka på
- teckna ett abonnemang hos oss för ditt mat- och restavfall
- ta reda på vilka sorters avfall som uppstår i din verksamhet och hur mycket det handlar om
- se till att det finns tillräckligt med kärl för mat- och restavfall
- håll avfallsutrymmen rena och i gott skick
- använd våra papperspåsar för matavfall
- följ kommunens regler för avfallshantering
- betala avfallsavgiften enligt kommunens taxa
- meddela oss om något förändras i verksamheten som påverkar vår avfallshanteringen
- försök att minska mängden avfall och se till att det som kan återanvändas eller återvinnas tas om hand
- hantera avfallet så att det inte skadar miljön eller människors hälsa
- anlita endast avfallsentreprenörer som har tillstånd att hantera avfall
- se till att avfallet hamnar hos en mottagare som har tillstånd att ta emot det
Exempel på kommunalt avfall
- matavfall från personalkök
- städavfall
Exempel på verksamhetsavfall
- avfall som kan återanvändas
- avfall med producentansvar
- avfall som kan materialåtervinnas
- brännbart avfall
- farligt avfall
- organiskt avfall
- avfall som måste deponeras
- fett och spillfett
Har du frågor om hur du ska hantera ditt avfall?
Beskriv ditt ärende och lämna dina kontaktuppgifter så återkommer våra miljö- och avfallsrådgivare till dig.
Då blir bygg- och rivningsavfallet verksamhetsavfall
Om du blivit anlitad till att riva eller bygga i en privatbostad räknas avfallet som verksamhetsavfall. Det innebär att din verksamhet ansvarar för att ta hand om avfallet.
Håll dig uppdaterad om lagar och regler
Läs om lagar och regler i renhållningsordningen och om avgifter i avfallstaxan.
Fett och olja
Om du har en restaurang, ett bageri eller en annan livsmedelsverksamhet behöver den ha en fettavskiljare. Det är viktigt för att förhindra fettutsläpp i avloppet.
Läs mer om vad som gäller för fett och olja.