Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
Plommon och en kratta.

Trädgårdsavfall

Hämtning av trädgårdsavfall är en tjänst till dig som bor i villa/småhus i Jönköpings kommun. Vi hämtar allt från gräsklipp, ris och ogräs till löv och fallfrukt. OBS! Stenar hör inte hemma i komposten då de förstör komposten, kärlet och bilen. Vi hämtar under veckorna 16–45.

Har du möjlighet att kompostera trädgårdsavfallet själv blir det ett fint näringstillskott för jorden. Det behövs inga tillstånd och du blir självförsörjande på näringsämnen till rabatter och odlingar.

Lämna till sortergård

Du som inte kan eller vill kompostera själv kan kostnadsfritt lämna ditt trädgårdsavfall till någon av våra elva sortergårdar.

Vi kan hämta ditt trädgårdsavfall,
endast inom Jönköpings kommun

Vill du inte köra trädgårdsavfallet själv kan du låta oss hämta det. Välj passande storlek på kärlet.

Kärlstorlek och priser, inklusive moms, för 2020:
190 liter, 680 kr/kärl/säsong
370 liter, 790 kr/kärl/säsong

Beställ hämtning av trädgårdsavfall

Logga in på Mina sidor (via bankID eller fakturanummer) och gör din beställning. Du kan också anmäla dig via kundtjänst, telefonnummer 036-17 19 00.

OBS! Du som redan har tjänsten behöver inte göra en ny anmälan.

Mina sidor

Vill du veta när vi tömmer ditt trädgårdsavfall?

Skriv in din adress så får du veta vilken dag vi tömmer ditt trädgårdsavfall.

Sök tömningsdag

Trädgårdsavfall är allt komposterbart som uppkommer vid normal skötsel av din trädgård, till exempel löv, gräs, fallfrukt, egenodlade grönsaker, kvistar och mindre grenar. Grövre grenar ska ej läggas i kärlet. Locket ska gå att stänga när vi tömmer kärlet. 190-liters kärlet får inte väga mer än 40 kg och 370-liters kärlet ej mer än 75 kg. Vi tar inte med trädgårdsavfall som ligger utanför kärlet.

Fallfrukt får läggas i trädgårdsavfallskärlet men tänk på att maxvikten på kärlet är 75 kg och en 10-litershink med äpplen väger cirka 8 kg.

Tänk på att inte lägga något trädgårdsavfall i plastpåsar, allt ska ligga löst i kärlet. Du kan inte heller lägga med emballage, större stubbar, stenar, grus, jord, kattsand, kutterspån från djurburar eller hundbajs. Såklart får du inte heller lägga okomposterbara material i kärlet.

Trädgårdsavfallet kör vi sedan till en torrötningsanläggning inom Jönköpings kommun, där det omvandlas till biogas och biogödsel.

Vissa växter hör inte hemma i vår natur. De hotar att ta över och kväva andra arter. De får inte slängas i bland trädgårdsavfallet på sortergården utan ska slängas bland brännbart men då förpackade i plastsäckar. Vi berättar mer om denna hantering på en annan sida här på webben.

Invasiva växter