Fråga oss!

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
Tre gröna sopkärl.

Klimatsmarta sopkärl

Varför använda fossil olja när det finns återvunnen plast? Nu köper vi enbart in sopkärl som är tillverkade av tidigare kärl.

Genom att välja kärl som tillverkas av återvunnen plast istället för fossil olja minskar vi vår påverkan på både miljö och klimat. För vår del handlar det om cirka 2 300 kärl per år.

Enligt återförsäljaren och tillverkaren PWS AB ska kärlen klara av att återvinnas och återanvändas minst 10 gånger. Det innebär att plasten i ditt kärl fortfarande kan vara i bruk om 100 år.

Sopkärlen kommer se likadana ut som deras föregångare, men färgen kan skilja sig lite grann. Återvunnen plast blir ofta lite mörkare och kan variera mellan kärlen.

Då får du nytt kärl

Har du ett trasigt kärl får du ett nytt. Du kan även få ett mindre begagnat kärl. Det är också klimatsmart. Det samma gäller för nya kunder som tecknar abonnemang.

Det händer med de nya kärlen

De gamla kärlen lämnar vi till återvinning. Plasten mals ner och används vid tillverkningen av nya kärl. Även de återvunna kärlen kommer återvinnas när de är utslitna. De kan återvinnas minst tio gånger!

Därför har kärlen olika färger

Plasten blir lite mörkare under tillverkningsprocessen. De kan också skilja sig i färg jämfört med ett annat kärl. Vi kallar färgen miljögrön eftersom den kan variera – precis som grönskan i naturen. De har alltså goda förutsättningar att smälta in i naturliga miljöer.

Kostnaden den samma för de nya kärlen

Inköpspriset för ett kärl av återvunnen plast är ungefär samma som för ett kärl av ny plast. Kärlet ingår i din avfallstaxa och påverkar inte din avgift.

Om du vill veta mer om kärlen

Kärlen tillverkas av PWS AB. Företaget berättar mer om kärlen och återvinningen på in webbplats

PWSAB Länk till annan webbplats.