Juneavfalls logotyp
En akrobat står på händer och slänger mat i matavfallspåsen med hjälp av sina fötter.

Släng matavfallet med fötterna. Alla har olika sätt att komma i balans och harmoni med livet. Vill du rädda jorden och samtidigt träna styrka och koncentration ska du jobba med fötterna istället för händerna. Och du, stressa inte – det kan lätt ta en månad eller två att få in den rätta tekniken.

Kampanj: Gör det inte svårare

Det är enkelt att sortera matavfall!

Och när du gör det bidrar du till att rädda jorden. Matavfallet ger oss biogas som bränsle, och biogödsel som återför viktig näring till vår åkermark – helt naturligt. Allt du behöver göra är att lägga ditt matavfall i påsen och lämna i rätt sopkärl.

Vi vill bli ännu bättre på, att tillsammans med våra kommuninvånare, ta vara på jordens resurser. Och det är inte så svårt. Varje dag slänger hushållen mängder med matavfall bland hushållssoporna, det som eldas upp. Det är jättedumt. Om detta matavfall istället hade slängts i matavfallspåsen hade det omvandlats till klimatnyttig biogas.

Nu vill vi uppmärksamma invånarna på hur enkelt det är att göra rätt. Därför deltar vi I den riksomfattande branschorganisationen Avfall Sveriges kampanj ”Gör det inte svårare”. Eftersom flera kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götaland och Skåne deltar, ökar våra chanser att upplysa flera hushåll om hur enkelt det är att sortera matavfall och därmed hjälpa jorden.

Hitta träningsråd och annan ”mat”nyttig information på kampanjens egen webbplats

En akrobat står på händer och slänger mat i matavfallspåsen med hjälp av sina fötter.

Släng matavfallet med fötterna

Alla har olika sätt att komma i balans och harmoni med livet. Vill du rädda jorden och samtidigt träna styrka och koncentration ska du jobba med fötterna istället för händerna. Och du, stressa inte – det kan lätt ta en månad eller två att få in den rätta tekniken.

Se filmen på kampanjens webbplats: Släng matavfallet med fötternalänk till annan webbplats

En katt ligger bakom en dockvagn där en matsavfallspåse står. En person lägger i en äppelskrutt.

Lär katten bära ut matavfallet

Vill du bidra till att rädda jorden, men slippa bära ut matavfallspåsen? Har du en väluppfostrad perser eller en annan tjänstvillig katt som längtar efter utmaning och stimulans? Grattis! Följ våra enkla tips så ska du se att det löser sig.

Se filmen på kampanjens webbplats: Lär katten bära ut matavfalletlänk till annan webbplats

En person kryper på marken och håller en matavfallspåse i sin hand.

Anta utmaningen – ge järnet till avfallskärlet

Hitta lite skön kvalitetstid för dig och din partner samtidigt som ni bidrar till att rädda jorden? Oavsett om du bor i flerfamiljshus, radhus eller villa kan promenaden till återvinningskärlet förvandlas till en nervkittlande hinderbana.

Se filmen på kampanjens webbplats: Anta utmaningen – ge järnet till avfallskärletlänk till annan webbplats

Länk

Kampanjens webbplats gördetintesvårare.selänk till annan webbplats