Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
Fyra gymneasieelever med varsin dator i famnen.

Gymnasieeleverna Daniel, Leo, David och Absan, vill att folk ska veta hur viktigt det är att slänga avfall på rätt ställe. Ungdomarna har gjort en film om el-avfall som de deltar med vid skolans kommande filmfestival.

Affärsinriktade elever skapar avfallsfilmer

Unga affärsinriktade gymnasieelever tävlar med egenproducerade filmer i en filmfestival. Filmerna handlar om vinsterna med återvinning av avfall – en viktig kunskap i kommande yrkesliv.

Tillsammans med oss har gymnasielever från Thoréns Business School i Jönköping, bekantat sig med olika avfallsslag på sortergården. Därefter har eleverna fördjupat sig ännu mer i avfallshantering och bildat grupper som presenterar varsitt avfall i en egenproducerad film. Filmerna tar upp mat- och restavfall, metall, el, farligt avfall och deponi.

Filmfestival

Filmerna kommer delta i en filmfestival som affärsgymnasiet arrangerar fredagen den 25 september. Då kommer den bästa filmen utses och vinnarna premieras.Men vi anser att den största vinsten gör miljön.

Viktigt med avfallshantering

Några av eleverna valde Thoréns Business School eftersom de vill läsa vidare till mäklare och jurister. De blev lite överraskade av att avfallshantering dök upp på schemat men tycker nu att avfallshantering går att koppla till flera ämnen.

– Vi visste inte att det fanns så farliga ämnen i elavfall, säger Absan Ahmed som går första årets på Businessprogrammet. Hon poängterar att det är jätteviktigt att vi bryr oss om hur vi hanterar avfallet eftersom det är skadligt för människor, djur och natur.

– Den största vinnaren är miljön, enligt Kristoffer Krantz, marknadschef på June Avfall & Miljö. Enligt honom är samarbetet med den yngre generationen kring avfallsförebyggande åtgärder en investering i framtiden.

– Det förebyggande arbetet ökar ungdomarnas känsla av delaktighet och ansvarstagande på individnivå, vilket ökar chanserna att de fortsätter att arbeta för en hållbar och cirkulär ekonomi, avslutar Kristoffer Krantz.

Vi räknar med att kunna visa hela eller delar av filmerna på denna webbsida från och med vecka 40.