Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
Behållare för olika elektroniska produkter.

Elavfall

Elavfall innehåller mycket material som kan återvinnas. Det kan även innehålla farliga gifter. Som du förstår är det viktigt att du lämnar in ditt elavfall till sortergården, eller till en annan godkänd mottagare som tar hand om elavfallet på ett miljöriktigt sätt.

Den som placerar elprodukter på marknaden har ansvar för elavfall, så kallat producentansvar. Det betyder att de som tillverkar, importerar eller säljer varor eller förpackningar, ansvarar för att se till att avfallet går att samla in, transportera bort, återvinna, återanvända eller ta bort det på ett miljövänligt sätt. Producenter inom samma bransch brukar gå samman för att bilda bolag som hanterar deras insamling. Vi samarbetar med ett sådant, producentbolaget El-kretsen AB.

Avfall med producentansvar

Du kan lämna elavfall till alla våra sortergårdar. Men vi tar inte emot samma slags elavfall på alla sortergårdar. Gå in på respektive sortergårds sida för att granska vad du får lämna.

Exempel på elavfall

  • Elvaror för användning i hushåll, handverktyg, trädgårdsredskap (ej fasta installationer)
  • IT- och kontorsutrustning
  • Telekomutrustning
  • TV, audio och videoutrustning
  • Kameror och fotoutrustning
  • Klockor
  • Spel och leksaker
  • Ljuskällor, armaturer och glödlampor
  • Små batterier
  • Vitvaror som kylskåp, frysar, spis, disk- och tvättmaskin

Mindre skrymmande elavfall (inkast på 11 cm i diameter) kan du även lämna i Samlaren. Stora Coop, A6. Coop Konsum, Bankeryd. City Gross, A6. Coop Atollen, Jönköping. Ica Maxi, Jönköping.

Hämtning av vitvaror och hemelektronik

I Kaxholmen, Tenhult och Bottnaryd tar vi inte emot vitvaror. Du kan istället lämna dem på en annan sortergård. När det gäller vitvaror från ett hushåll kan du dessutom beställa hämtning av vår avfallsentreprenör JRAB – mot avgift. Du kan också välja en annan entreprenör som till exempel Jönköpings kommuns verksamhet Återvinner & Service. De hämtar kylskåp, frysar, spis, disk- och tvättmaskin, TV, video och datorer.

Vad händer med elavfallet?

Begagnad elektronik och begagnade batterier transporteras från sortergården till specialiserade återvinningsanläggningar som plockar isär produkterna och sedan sorterar dem. De tar hand om de miljöfarliga delarna och bearbetar de olika materialen som sedan blir ny råvara eller energi.

Vem får lämna avfall på sortergårdarna?

På sortergården får alla som bor i småhus, fritidshus eller lägenhet (hushåll i kommunerna Habo, Jönköping och Mullsjö) lämna sitt grovavfall och farliga avfall utan extra kostnad. Tjänsten ingår i den fasta avgift som varje hushåll betalar via avfallstaxan.

Regler för verksamheter

Företag och verksamheter får också lämna elavfall till sortergården. Men kom ihåg att fylla i ett avlämnarintyg innan du lämnar ditt elavfall på sortergården. På sortergårdarna Bottnaryd, Kaxholmen, Tenhult och Visingsö saknar vi möjlighet att ta emot elavfall från företag och verksamheter.

Avlämnarintyg när du lämnar elavfall Länk till annan webbplats.