Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

Matavfall

Matavfall är det som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Potatisskal, fiskben och ostkanter är några exempel. Det är inte bara lätt att sortera matavfall, du gör dessutom en stor insats för miljön.

Matavfall är hushållsavfall som du lägger i de kärl som ingår i bostadens, fastighetens eller verksamhetens avfallsabonnemang. När du lagt det i våra matavfallspåsar kör vi det till en biogasanläggning där det rötas och blir till biogas och en näringsrik rest, biogödsel. Biogasen används som fordonsbränsle och ersätter bensin och diesel. Biogödsel används som jordförbättringsmedel på åkrar, i stället för konstgödsel.

Lägg detta i matavfallet

Exempel:

  • Skal från frukt, grönsaker och skaldjur
  • Bröd, kakor och gryn
  • Godis och snacks
  • Mindre ben och rester från kött, fisk och fågel (inte tjockare än ett lillfinger)
  • Ris, mjöl och pasta
  • Ägg, med eller utan skal
  • Kaffesump, kaffefilter och te
  • Mindre mängder använt hushållspapper/servetter

Detta ska du inte lägga i matavfallet

Exempel:

Kattsand, tuggummi och cigaretter sorterar du som restavfall.

Biologiskt nedbrytbara plastpåsar hör inte hemma bland matavfallet, vare sig i papperspåsen eller runt. Plast av majsstärkelse, socker eller annat biologiskt material förstör nedbrytningen i biogasanläggningen.

Använd våra bruna papperspåsar till matavfallet

Matavfallet lägger du i de matavfallspåsar som vi tillhandahåller. De är tillverkade av papper anpassat för biogasanläggningen. En matavfallspåse måste tåla vätska och inte innehålla ämnen som är olämpliga att sprida med biogödseln. Många butiker erbjuder papperspåsar som förpackning till kundernas frukt och grönsaker. En del av dem går även att använda som matavfallspåsar men då måste det stå klart och tydligt på påsen.

Om det är risk att din matavfallspåse läcker, använd två papperspåsar. Att lägga matavfallspåsen i en plastpåse är förbjudet.

Vill du ta hand om matavfallet själv?

Du måste först ansöka hos Miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköping eller Miljöförvaltningen i Habo och Mullsjö kommuner om att få ta hand om ditt matavfall själv, så kallad hemkompostering. Efter deras godkännande får du ett nytt abonnemang som innebär att vi endast tömmer ditt restavfall.