Juneavfalls logotyp
Villa framför flerbostadshus.

Hushåll

Bor du i villa väljer du själv vilket abonnemang du vill ha. Bor du i flerfamiljshus är det din fastighetsägare eller styrelse som bestämmer hur ni ska sortera i den fastighet där du bor. Oavsett vad du har för sortering hemma ska du alltid sortera ut farligt avfall, elavfall, förpackningar och tidningar.

Farligt avfall och elavfall

Farlig avfall och elavfall ska alltid sorteras ut oavsett hur och var du bor. Detta avfall lämnar du på sortergården eller i vissa fastigheter på avsedd plats. Farligt avfall och elavfall är farligt för människor, djur och natur om det slängs fel, därför är det viktigt att detta avfall lämnas rätt där det hanteras och tas omhand av kunnig personal och på rätt sätt.

Farligt avfall

Elavfall

Sortera förpackningar och tidningar

Oavsett hur du bor ska du sortera ut förpackningar och tidningar. Bor du i villa kan du välja abonnemang Fastighetsnära insamling, FNI, och då sorterar du direkt i dina kärl. Väljer du annat abonnemang får du köra detta till en återvinningsstation. Bor du i flerfamiljshus finns det ofta anvisad plats i fastigheten annars får du ta detta till återvinningsstationen.

Så här sorterar du dina förpackningar:

Plastförpackning

Exempel: Ketchupflaskor, glasslådor, schampo- och balsamflaskor, chips- och godispåsar, påläggsemballage, plastpåsar och frigolit.

Av det insamlade materialet görs nya plastprodukter. Plast kan återvinnas upp till sex gånger innan det energiåtervinns genom förbränning och blir värme och el.

Metallförpackning

Böj in vassa lock på konservburken. Exempel: Lock, kapsyler, aluminiumfolie, konservburkar och metalltuber.

Av det insamlade materialet görs bland annat nya förpackningar, men även järnvägar och motordelar till bilar. Metall kan återvinnans hur många gånger som helst.

Pappersförpackning

Platta till och vik ihop. Exempel: Mjölk-, fil-, och gräddförpackningar, flingpaket, äggkartonger, tvättmedelspaket, pizzakartonger, omslagspapper och papperskassar.

Av det insamlade materialet görs bland annat nya förpackningar. Papper kan återvinnas upp till sju gånger innan det energiåtervinns genom förbränning och blir värme och el.

Glasförpackningar, färgat och ofärgat

Burkar och flaskor av glas. Lägg färgat glas för sig och ofärgat glas för sig. Lock och kapsyler läggs i plast- eller metallåtervinningen.
Porslin, keramik och glas som inte är förpackningar ska läggas i avfallspåsen eller lämnas till sortergård. Glödlampor och lysrör är elavfall och ska lämnas till miljöstation/sortergård.

Av det insamlade materialet görs bland annat nya glasförpackningar och byggnadsisolering. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst!

Tidningar och returpapper

Exempel: Dags- och veckotidningar, kataloger, pocketböcker, reklamblad och pappersark.

Av det insamlade materialet görs bland annat nya tidningar, hushålls- och toalettpapper. Papper kan återvinnas upp till sju gånger innan det blir toalett- eller hushållspapper.