Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

Flera hushålls FNI-kärl är samlade utmed en väg.

Då får alla småhus och fritidshus fastighetsnära insamling

När hösten närmar sig inför vi fastighetsnära insamling, FNI, hos alla småhus och fritidshus i våra tre kommuner. Här får du veta mer om abonnemangsbytet.

Det gäller dig som bor i småhus men ännu inte har fastighetsnära insamling och dig som har fritidshus.

Vad innebär abonnemanget?

Med FNI sorterar och lämnar du ditt avfall intill bostaden. Du får två kärl som rymmer 370 liter vardera. Kärlen kallas fyrfackskärl eftersom de är indelade i fyra fack.

I kärl 1 sorterar du matavfall, restavfall, färgat glas och tidningar/returpapper. I kärl 2 sorterar du förpackningar av papper, metall, plast och ofärgat glas. Kärl 1 töms varannan vecka medan kärl 2 töms var fjärde.

Det ingår även en löstagbar låda som är avsedd för småbatterier och mindre glödlampor. Fäst den på ett av kärlen när den behöver tömmas men förvara den inomhus mellan tömningstillfällena.

När sker bytet?

Vi byter ditt nuvarande kärl mot två FNI-kärl någon gång mellan veckorna 35–38. Alla kärl kan inte bytas vecka 35 men vi jobbar på så fort vi kan. Det innebär att ditt kärl måste vara tillgängligt för hämtning från och med måndag den 26 augusti klockan 06.00.

Fram till dess gäller nuvarande abonnemang.

I april får du ett brev med information om abonnemangsbytet och i juli/augusti ytterligare en påminnelse.

Om förpackningarna inte får plats

Har du stora förpackningar, eller fler än vad som får plats i kärlen, ska du precis som idag lämna dem till en återvinningsstation eller sortergård.

Mer information

Här kan du läsa mer om vad som ingår i abonnemanget, vilka avfall du får lämna i kärlen, hur du ska hantera dem och vad du ska tänka på om du tänker bygga staket runt dem.

Fastighetsnära insamling, FNI

Mått sopkärl 190- och 370-liter Länk till annan webbplats.

Hemkompostering och trädgårdsavfall, vad gäller?

Du och alla andra som har godkänt från miljö- och hälsoskyddskontoret/miljöförvaltningen kan fortsätta att hemkompostera Men du får ändå ett FNI-abonnemang, så att du kan lämna dina förpackningar och ditt restavfall fastighetsnära. När du komposterar lämnar du helt enkelt facket för matavfall tomt.

Avgiften för FNI påverkas inte av din hempostering.

Abonnemanget trädgårdsavfall gäller som tidigare och påverkas inte heller av FNI.

 

Varför införs FNI?

Enligt ett EU-direktiv ska mer material återvinnas. Av erfarenhet vet vi att mer material sorteras och lämnas till återvinning där det finns fastighetsnära insamling. Sverige har därför infört en lag där landets kommuner tar över insamlingsansvaret från dem som producerar förpackningar och som gör fastighetsnära insamling obligatorisk.