Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp
Sortergårdskort 1 grön, 2 gul, 3 blå och mini röd.

Sortergårdskort

Vill du, som har enskild firma, lämna sorterat verksamhetsavfall till sortergården? I så fall ska du ansöka om ett sortergårdskort. Du betalar för den mängd avfall du avser att lämna under ett år. Sortergårdskortet gäller måndag–fredag.

Sortergårdskort är till för dig som har enskild firma. Du som har annat företag/verksamhet behöver sortergårdskort om du lämnar verksamhetsavfall med andra fordon än företagsregistrerade lätta lastbilar, eftersom dessa registreras och faktureras automatiskt.

Med sortergårdskort får du lämna upp till 15 ton verksamhetsavfall per år till våra sortergårdar. Detta motsvarar cirka 30–40 grindkärror som får lastas upp till 450 kilo. Kortet gäller måndag till fredag och endast för de bilar som är utrustade med ett sortergårdskort.

Varför måste vissa företag ha sortergårdskort?

Enskilda firmor, och företag som lämnar verksamhetsavfall med andra fordon än företagsregistrerade lätta lastbilar, måste köpa och använda sortergårdskort. Vårt betalsystem där vi automatiskt registrerar och fakturerar fordon som besöker sortergården, identifierar endast företagsregistrerade lätta lastbilar. Hantering av avfall kostar pengar. Därför måste alla företag/verksamheter som lämnar verksamhetsavfall till sortergården betala för sitt avfall.

Ovanstående gäller även föreningar.

När du saknar sortergårdskort vid ditt första besök

Du ska alltid betala för ditt verksamhetsavfall. Saknar du sortergårdskort vid ditt första besök måste du kontakta personalen på sortergården. De kommer skriva ut en faktura till dig med en besöksavgift. Du kan välja att lägga till fordonets registreringsnummer i vårt automatiska betalsystem. Därefter kommer alla besök du gör med fordonet att faktureras automatiskt. Fakturan samkörs med företagets övriga besöksavgifter. Det automatiska betalsystemet märker inte om du lämnar privat- eller verksamhetsavfall. Lämnar du privat avfall kommer företaget bli betalningsansvarigt även för dessa besök.

Välj mellan fyra abonnemang för sortergårdskort

Avgiften för sortergårdskort betalar du varje år och i förskott. Den beräknas på den mängd avfall som du uppger att du kommer lämna. Lägg till uppgifter i ansökningsblanketten (pdf längst ner på sidan). Abonnemanget gäller till dess att någon av parterna säger upp sortergårdskortet.

Avfallsvikt och priser, 2024 (exklusive moms)

Sortergårdskort mini (SG mini) upp till 1 ton, 3 280 kronor
Sortergårdskort 1 (SG1) 1,1– 2 ton, 6 460 kronor
Sortergårdskort 2 (SG2) 2,1–8 ton, 12 890 kronor
Sortergårdskort 3 (SG3) 8,1–15 ton, 25 780 kronor

I varje abonnemang (förutom SG mini) ingår sortergårdskort för tre bilar. Behöver du fler kan du beställa ytterligare tre kort, pris 200 kronor styck.

I SG mini ingår endast ett kort, du kan inte beställa fler.

Korten ska sitta fast i de aktuella fordonens vindrutor för att gälla.

Varför ingår bara företagsregistrerade lätta lastbilar i det nya betalsystemet?

På grund av dataskyddsförordningen ( GDPR) fakturerar vi inte besök från enskilda firmor eller personbilar. De ska istället skaffa sortergårdskort.

Beställa sortergårdskort

Beställ sortergårdskort genom att fylla i blanketten "Ansökan om sortergårdskort". Kom ihåg att skriva under dokumentet innan du skickar det till oss.

Vi bedömer om vi kan ta emot den mängd avfall du vill lämna och skickar därefter sortergårdskort och faktura till dig.

Ansökan om sortergårdskort 2024 Pdf, 508.5 kB. blankett

Vilka fordon är tillåtna på sortergårdarna?

Alla fordon som väger upp till 3,5 ton är tillåtna på sortergården, till exempel hantverkarfordon, personbil med släp. Traktorer är däremot inte tillåtna, oavsett vikt.

Det här få du lämna på sortergården

Företag får lämna många avfallsslag vid sortergårdarna men det finns vissa undantag. Vilka avfallsslag du kan lämna beror på vilken sortergård du besöker. Läs därför vad som gäller på respektive sortergård.
Här hittar du exempel på vad du får och inte får lämna.

Verksamhetsavfall som vi tar emot