Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

En person slänger utbrunna värmeljus i ett kärl.

Ljusare tider för återvunna värmeljus

Varje år slänger vi cirka 300 miljoner utbrunna värmeljus i Sverige. De hamnar ofta fel och materialet går till spillo utan att återvinnas. Nu har vi börjat samla in uttjänta värmeljus på våra sortergårdar till Åsenvägens dagliga verksamhet som i sin tur rengör och sorterar materialen.

Sorteringsmomenten innebär att veken tas bort och stearinet rensas ur metallkoppen. Metall och aluminium säljs sedan till Stena Metall. Stearinresterna tar de också vara på, och deras senaste idé är att smälta ner stearinet för att göra tändkottar till brasor.

Eftersom vekeshållaren består av järn och koppen är tillverkad i aluminium är det viktigt att de sorteras separat. På återvinningen sorteras nämligen järnet ut med magneter, sitter då veken kvar i koppen hamnar båda i järnsorteringen och vi går miste om möjligheten att återvinna aluminiumet till nya produkter.

Projektet är inte enbart miljövänligt utan ger även möjlighet till en meningsfull sysselsättning för deltagarna på Åsenvägens dagliga verksamhet. Det är ockå en viktig insats som kan öka medvetenheten om återvinning. En enkel process med stora effekter för såväl miljö som individ.

Sortering av material i ett utbrunnen värmeljus.