
Osorterat mat- och restavfall
Här får du veta hur du ska hantera ditt avfall om du valt abonnemanget osorterat mat- och restavfall. Du får veta vad som ingår i abonnemanget, vilka avfall du får lämna i kärlet och hur du ska hantera dem. Du får även veta var du lämnar annat avfall.
I abonnemanget ingår antingen ett 140-, 190- eller 370-liters sopkärl där du får blanda mat- och restavfall. Förpacka avfallet i plast- eller papperspåsar, knyt ihop/förslut ordentligt innan du lägger påsen i kärlet. Kärlet tömmer vi varannan vecka.
Tidningar och förpackningar (av glas, papper, metall eller plast) lämnar du till en återvinningsstation. Farligt avfall, elavfall och grovavfall lämnar du till en sortergård.
Abonnemanget upphör 2024
Det är endast du som har abonnemanget sedan tidigare som får tillgång till det 2023. Från och med 2024 upphör det. Då gäller den nya lagen om att allt matavfall ska sorteras och samlas in för sig.
Exempel på vad som är osorterat mat- och restavfall
- matavfall och matrester
- blöjor
- kattsand
- dammsugarpåsar
- kuvert
- disktrasor
- bomullstops
- mindre mängder med invasiva artter, till exempel blomsterlupin, jättebalsamin, jätteloka eller parkslide
Helt enkelt det som blir över när du sorterat ut förpackningar, tidningar, grovavfall, elavfall och farligt avfall. Det vill säga det som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt än genom förbränning.
Läs mer om vad som ingår i restavfall
Om du har blandat avfall
Sortera avfallet och lämna det på rätt plats – det gäller både i sopkärlet och på sortergården.
Allt avfall ska enligt lag sorteras för att kunna återbrukas, återvinnas eller energiutvinnas. Av den anledningen erbjuder vi inget abonnemang för blandat avfall.
Därför är abonnemanget dyrare än andra
Avfallstaxan är miljöstyrande. När ditt matavfall blandas med ditt restavfall försvinner möjligheten att göra biobränsle av matavfallet. Det innebär att ditt val av abonnemang är sämre för miljön och har därför högre avgift.