Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Juneavfalls logotyp

Tre gröna sopkärl.

Nu inför vi klimatsmarta sopkärl

Ditt sopkärl kommer vara mer klimatsmart i framtiden. Från och med hösten 2021 köper vi in sopkärl som är tillverkade av tidigare kärl. Nästa gång du behöver ett nytt sopkärl kommer du antingen få ett återbrukat kärl eller ett kärl av återvunnen plast. Smart va?

När ditt sopkärl blivit utslitet får du ett nytt. Nästa gång kan du räkna med att få ett tillverkat av 100 % återvunnen plast eller ett som är mindre begagnat, vilket är ännu bättre för miljön. Men vår förhoppning är att det tar lång tid innan dess eftersom det bästa och mest klimatsmarta är när du kan använda det du redan har.

Så ser de ut

Kommer du kunna se någon skillnad kärlen? Ja. Kärlen har samma design som tidigare men färgnyansen i den återvunna plasten kan variera och blir ofta något mörkare. Vi kallar den naturgrön eftersom färgen varierar, precis som grönskan i naturen!

100 år

Undrar du vad som händer med ditt utslitna sopkärl? Det går till återvinning. Kärl kan återvinnas och återanvändas minst 10 gånger, det vill säga 100 år!

Vi gör naturen en stor tjänst när vi använder material som redan är framställt istället för att använda nya råvaror. Det går dessutom åt mindre energi vid tillverkningen med återvunnet material än vid nyproduktion, vilket i sin tur ger mindre koldioxidutsläpp.

Kärlen köper vi av PWS AB. De berättar mer om återvinningsprocessen på sin webbplats.

Här berättar vi mer och svarar på frågor

Klimatsmarta sopkärl